DARI “SEMINAR KEBANGSAAN TULISAN JAWI” DI MALAYSIA

Jawi: Jangan Biarkan Berkubur

SEMINAR KEBANGSAAN TULISAN JAWI “MEMARTABATKAN TULISAN JAWI KE ARAH MEMPERKAYA ILMU” 25 – 27 OGOS 2008

Oleh: Nazaruddin Sya’ari

Syah Alam–Tulisan Jawi, satu-satunya khazanah warisan Melayu yang kini semakin terpinggir, kemungkinan akan berkubur begitu saja jika tiada usaha serius untuk memartabatkannya. Ketika ini,tulisan yang bertapak di negara ini 700 tahun lalu masih hidup di lima negara Asia Tenggara,yaitu Malaysia,Brunei,Indonesia,Thailand, dan Singpura. Kecuali Brunei yang memartabatkan tulisan itu melalui peruntukan Undang-Undang, kewujudannya di 4 negara lagi bergantung kepada pemirintah, inisiatif persatuan-persatuan Melayu dan individu tertentu saja Secara umumnya, hidup atau matinya tulisan ini berpaksi kepada tulisan AL-Qur’an banyak bergantung pada usaha dan kesungguhan pemerintah negara-negara berkenaan.

Inilah antara kesimpulan yang dapat diambil dari pada Seminar Kebangsaan Tulisan Jawi yang berlangsung 3 hari di Syah Alam baru-baru ini Kebanyakan pembentang kertas kerja, ahli panel forum dan peserta menganggap apa yang dilakukan oleh pihak berkuasa di negara-negara berkenaan tidak mencukupi untuk menyegarkan tulisan itu dan mengangkatkannya ke tempat yang lebih tinggi. Rata-rata mereka membangkitkan isu itu karena khawatir jika tidak ada usaha yang serius dilaksanakan ; tulisan itu mampu berkubur begitu saja Bagi mereka, tulisan Jawi mempunyai potensi untuk dikembangkan jika mendapat kerja sama sewajarnya dari semua pihak Ahli-ahli panel yang menyertai forum bertajuk “ Masa Depan Tulisan Jawi” , membentangkan pandangan mereka dengan menyampaikan pengalaman di negara masing-masing.

Di  Thailand, ada yang gigih untuk memartabatkan tulisan Jawi, terutamanya di kalangan umat Islam yang tinggal di selatan negara itu Di Brunei, tulisan Jawi mendapat tempat yang istimewa karena ia dimartabatkan mengikut Undang- undang.Sementara di Indonesia pula, terdapat AL-Qur’an yang ditulis dan ditafsir dalam tulisan Jawi .

Ahli panel dari Singpura, Suratman Markasan melahirkan kekawatiran mengenai masa depan Jawi dinegara pulau itu; jika penduduk Melayu yang menguasai tulisan itu semakin berkurang. Beliau yang juga seorang penulis dan penyair berkata, jumlah penduduk Melayu di Singapura adalah kira-kira 380.000 orang dengan 5 peratus dari padanya dianggarkan berusia lebih 50 tahun. Mereka yang menguasai Jawi terdiri dari pada lingkungan umur tersebut. Jika golongan ini sudah tiada, jumlah orang yang boleh menguasai Jawi semakin berkurang,” katanya. Menurut nya, di Singapura terdapat madrasah dengan 3600 pelajar yang mempelajari Jawi. Manakala 30 Mesjid di negara itu mengajar agama dalam bahasa Melayu menggunakan Jawi. Tambah nya, sekolah persendirian seperti “Andalusia”, “Cordova” yang mempunyai antara 4000 hingga 4500 orang pelajar juga mempunyai subjek pelajaran Jawi Suratman memberi tahu, rakyat Melayu Singpura boleh memilih untuk memaparkan nama mereka dalam tulisan Jawi pada Kad Pengenalan dan Surat Beranak.

Tulisan Jawi juga di gunakan secara meluas di Thailand, terutama di selatan negara berkenaan; kata DR.Abdurrasyid Abdullah dari Akademi Islam dan Pengajian Arab, Narathiwat, Thailand. “Penggunaan tulisan Jawi adalah berdasarkan kepada kesadaran dan kesungguhan sendiri di kalangan kira-kira lima juta peunduduk Islam” , katanya , sambil memberi tahu, terdapat saluran televisyen di wilayah itu memaparkan berita ringkas dalam Tulisan Jawi. Beliau menggariskan tiga langkah yang mampu mempertahankan tulisan Jawi di selatan Thailand, yaitu menggunakan pengaruh Ibu bapa mananam minat dikalangan anak terhadap tulisan Jawi. Peranan guru dan memperluaskan pendidikan AL-Qur’an dalam bahasa Arab.

Bagaimanapun,tulisan Jawi tidak mendapat tempat sewajarnya di Indonesia selain pusat pendidikan Islam. Menurut ahli panel Dr.Ir. Irkhas Iah Samad dari Indonesia, aktifiti membaca dan menulis Jawi yang juga di kenal sebagai Tulisan Arab Melayu tidak begitu di dukung dalam kurikulum pendidikan. Beliau berkata,sekiranya guru agama dapat menggunakan Jawi dalam pembelajaran mata pelajaran, ia boleh kembali memartabatkan tulisan itu “Sehingga kini, ada kemahuan dari pada pemerintah untuk mengembalikan tulisan Jawi dengan memaparkannya pada papan tanda pejabat di jabatan-jabatan kerajaan”.

Ahli panel dari Malaysia, Hamdan Abdrurrahman berkata, negara melalui sejarah yang mendorong rakyat menaik taraf  Tulisan Rumi mengatasi Jawi menyebabkan Jawi terpinggir dan penggunaannya terhad kepada bidang tertentu sahaja. “ Sedangkan tulisan Jawi penting dan menerusi nya banyak khazanah warisan negara tersimpan, sama ada di dalam dan di luar negara yang belum di gali isi nya secara tuntas untuk dimanfaatkan kepada bangsa sendiri”, katanya. Menurutnya, penguasaan Jawi dikalangan orang tua adalah tinggi, sedangkan semakin muda generasi itu semakin rendah penguasaan mereka terhadap tulisan itu. Katanya, ternampak minat di jabatan kerajaan untuk memartabatkan Jawi, seperti pihak berkuasa tempatan (PBT) tertentu yang memaparkan nama jalan dalam tulisan Jawi. Hamdan menarik perhatian, tulisan Jawi banyak menyerap kata-kata bahasa Arab terutamanya yang ada kaitan dengan ajaran Islam. Malangnya, menurut beliau; kata-kata itu diserap kepada Rumi, sedangkan ejaan Rumi tidak cukup untuk melambangkan bunyi bahasa Arab yang sebenarnya. Bagi menjamin masa dengan Jawi di negara ini, Hamdan menggesa khalayak pembaca Jawi mesti diperkukuhkan dengan meningkatkan peluang untuk mempelajari tulisan ini. Katanya, memandangkan peruntukan masa di sekolah amat terhad peluang untuk mempelajari tulisan Jawi diluar waktu sekolah perlu di tingkatkan. Jelasnya, pada masa yang sama badan-badan penerbitan perlu menerbitkan lebih banyak bahan dalam tulisan Jawi yang berbagai sifat dan kotemporeI  isinya. Berkaitan tulisan Jawi juga , Hamdan mahu salah paham bahwa belajar Jawi akan memaksa individu terbabit memeluk Islam diperbetulkan.

[Sumber Salinan: Koran UTUSAN MELAYU/Mingguan  berhuruf Jawi/Arab Melayu/Jawoe halaman 2 – 3. Rubrik “Semasa”, edisi Isnin, 8 September 2008. Suratkabar UTUSAN Melayu ini saya pesan –  sehingga  dibawa pulang oleh Drs. Husaini Ibrahim,

MA, setiap beliau ulang-alik dari menuntut ilmu arkeologi S3 di USM – Pulau Pinang, Malaysia] ( Catatan: Usaha penyalinan saya dari huruf Jawi/Arab Melayu  ke huruf Latin turut dibantu oleh anggota keluarga di rumah, yaitu isteri dan dua orang anak: Putri-Putra—T.A. Sakti, 22 Mei 2010).

Iklan

Satu pemikiran pada “DARI “SEMINAR KEBANGSAAN TULISAN JAWI” DI MALAYSIA

  1. TERUSKAN…BANYAK MANFAAT…

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s